skip to Main Content
Deskundig advies
Complete rolsteigers gratis thuisbezorgd
Snelle levering
Altijd scherp geprijsd
Home » FAQ

Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat wordt verstaan onder werkhoogte?

De werkhoogte betreft de hoogte waarop u met uw armen kunt reiken / werken als u op het hoogste platform staat. In de praktijk betreft dit ca. 2 meter boven de platformhoogte.

In formulevorm: werkhoogte = max. platformhoogte + ca. 2 meter.

Wat wordt bedoeld met een extrusie rolsteiger?

Bij de benaming van extrusie rolsteigers heeft het betrekking op de vorm van de opbouwpen die is uitgevoerd als een rechte buis. Deze opbouwpen is het meest gebruikelijke. Borging van de opbouwframes met extrusie opbouwpen geschiedt door middel van borgpennen.

Wat is een voorloopleuning en is deze verplicht?

Sinds 1 januari 2018 is het ( bij professioneel gebruik) te allen tijde verplicht om te beschikken over ( minimaal) een heupleuning wanneer men een rolsteiger aan het opbouwen of afbreken is. Deze eis geldt dus niet voor particulier gebruik.
In de praktijk betekent dit dat men tijdens het opbouwen van de rolsteiger, zgn. “voorloopleuningen” ophangt aan de bovenste sport van de (bovenste) opbouwframes en vervolgens het platform ( met luik) halverwege het opbouwframe plaatst. Wanneer men vervolgens door het luik de bovenste platform betreed, is dit platform reeds voorzien van een heupleuning.

Inmiddels zijn dergelijke voorloopleuningen in diverse uitvoeringen en varianten beschikbaar. Elk merk heeft zo haar eigen ontwerp en uitvoering. Niet alle uitvoeringen worden in de praktijk als gebruiksvriendelijk ervaren. Laat je hierover nader informeren.

In hoofdlijnen bestaan er 2 typen voorloopleuningen, zijnde de voorloopleuningen die gelijkertijd de traditionele diagonaalschoren en leuningschoren vervangt en die (dus) noodzakelijk is in de sterkte en stabiliteit van de rolsteiger. Dit type “voorloopleuning” blijft op zijn plaats bij het opbouwen en afbreken van de rolsteiger.

Anderzijds zijn er “voorloopleuningen” die tijdens het opbouwen en afbreken “tijdelijk” zorgdragen voor de leuningen, maar waarbij de stabiliteit van de rolsteiger alsnog wordt verzorgd door de traditionele diagonaalschoren. Na het plaatsen van de diagonaalschoren wordt dit type “voorloopleuning” weggenomen en weer gebruikt bij de opbouw van de volgende “verdieping”. Dit type “voorloopleuning” wordt ook vaak aangeduid als “montageleuning” of “vario”voorloopleuning”.

Beide typen voorloopleuningen voldoen, mits op een juiste en consequente wijze gebruikt, aan de huidige ARBO eisen.

Wanneer zijn stabilisatoren verplicht?

Bij werkzaamheden met een smal rolsteiger ( 75 of 90 cm) zijn stabilisatoren verplicht bij een platformhoogte hoger dan 3.5 meter. Bij een breed rolsteiger zijn stabilisatoren verplicht bij een platformhoogte hoger dan 5.5 meter.

Indien de rolsteiger is geplaatst tegen een gevel, dan kan worden volstaan met 2 stabilisatoren op de hoeken van de rolsteiger. Indien de rolsteiger is geplaatst in de open ruimte, dienen op alle 4 de hoeken een stabilisator te worden geplaatst.

Wanneer moeten muurankers worden gebruikt?

De muurankers zijn nodig voor het fixeren van een rolsteiger als deze boven een bepaalde werkhoogte komt: Bij een smalle rolsteiger (75 cm) moet vanaf een werkhoogte van 8 meter de rolsteiger worden gefixeerd met muurankers. Een brede rolsteiger (135 cm) dient met muurankers te worden gefixeerd vanaf 11 meter werkhoogte. Vanaf deze hoogtes dienen de muurankers aan elke zijde van de rolsteiger om elke 4 meter hoogte te worden gebruikt.

Wat zijn de bezorgkosten?

Alle getoonde prijzen op de website zijn “netto” prijzen, dus zonder een extra toeslag voor bezorgkosten. Wanneer het wenselijk is dat goederen bezorg worden, doen wij een beroep op een (externe) transporteur. De hiermee gepaard gaande (werkelijke) transportkosten nemen wij voor de helft voor onze rekening, de andere helft worden als bezorgkosten bij de klant in rekening gebracht.

Wat wordt verstaan onder steigerhoogte?

De steigerhoogte is de fysieke hoogte van het opgebouwde rolsteiger en wordt soms ook aangeduid als “opbouwhoogte”. In de praktijk is dit de hoogte van de hoogste leuning, welke ongeveer 1 meter boven de maximale platformhoogte wordt geplaatst.

In formulevorm: steigerhoogte = max. platformhoogte + ca. 1 meter.

Wat wordt bedoeld met een euro rolsteiger?

Met de benaming “euro” worden de opbouwframes bedoelt die voorzien zijn van een conische, taps toelopende opbouwpen met een ingebouwde borging door middel van een vast nokje. Voordeel van deze vorm opbouwpen is dat er nauwelijks gevaar is van klemmen en bevorderd het opbouwen en afbreken van de rolsteiger. Nadeel is dat deze opbouwframes niet toepasbaar of uitwisselbaar zijn met nadere merken/typen die voorzien zijn van een rechte ( extrusie) opbouwpen.

Welk merk rolsteiger (onderdelen) leveren jullie?

Primair leveren wij de steiger onderdelen van het ( Nederlandse) rolsteigermerk “Euroscaffold”. Deze onderdelen zijn qua maatvoering gelijk aan de meest gangbare A merk rolsteigers. ( o.a. ASC en Altrex) . Deze onderdelen zijn dan ook uitwisselbaar.

Daarnaast zijn wij ook dealer van het rolsteigermerk Custers. Kenmerkend voor dit steigermerk is het gebruik van 8 sporten in het opbouwframe ( in plaats van 7 sporten). Dit merk kent dan ook specifieke en merkgebonden afmetingen en specificaties.

Wanneer moet je leuningen aan beide zijden toepassen?

Volgens de ARBO voorschriften en richtlijnen moet je leuningen toepassen aan de muurzijde indien de afstand tussen platform en gevel groter is dan 15 cm.
In de praktijk is het bijna onmogelijk om aan deze kleine afstand te voldoen en is de afstand bijna altijd groter dan de aangegeven maat. Veelal belemmeren overstekken, raamdorpels of betimmeringen aan gevels om de rolsteiger korter tegen de gevel aan te plaatsen. Wij adviseren dan ook te allen tijde om dubbelzijdig leuningen te plaatsen.

Zijn de op de site getoonde prijzen inclusief of exclusief BTW?

Alle getoonde prijzen op de website zijn exclusief BTW. ( 21%).

Moet ik een rolsteiger laten keuren?

Indien u de steiger als ondernemer gebruikt dient de rolsteiger jaarlijks te worden gekeurd. Voor consumenten geldt deze verplichting niet.

Back To Top
WhatsApp chat